Gaap jezelf ontspannen (en daardoor misschien wel blij)!

Gaap jezelf ontspannen (en daardoor gelukkig)!

 

 

Gapen; dat doe je toch niet in het openbaar!
Gapen; dat is onbeschoft hoor!
Gapen; Jij bent vast en zeker moe!
Als je het mij vraagt zijn deze opmerkingen over gapen niet (altijd) waar!

Gapen, we doen het allemaal. Zelfs honden en katten! Maar waardoor we gapen, daar is niet iedereen het over eens. En ik geloof dat we niet om dezelfde redenen gapen als dieren toch?

Ik kan je wel iets leuks en fijns vertellen over gapen. Wist je namelijk dat je jezelf ontspannen kunt gapen?!

Het begon eigenlijk al toen ik jong was. Rond mijn 16e volgende ik zanglessen bij een hele fijne docente. Iedere keer toen ik bij haar kwam kon je de klok erop gelijk zetten. Na pakweg 5 minuten begon ik al te gapen. Zij vertelde dat dat door het zingen en zuurstof te kort kwam. Nu denk ik dat ik zingen en bij haar lessen volgen gewoon erg leuk vond - ik daardoor ontspande - en daardoor meer gaapte… Maar wie zal het zeggen?

Wanneer ik s’avonds met mijn moeder ga sporten volgen wij verschillende groepslessen. X-core en/of body pump. Beide intensief. Maar ja hoor, ook hier begin ik, na pakweg 20 minuten, iedere keer te gapen! Ontspanning? Ontlading?

Dit leek toch wel te kloppen. Mijn yin yoga docente wijde er een paar weken geleden zelfs een hele ‘gaap’ les aan. Daarna ben ik even op onderzoek uit gegaan. Jij mag raden wat fabels of feiten zijn…

5 fabels en feiten over gapen;

1.      Je gaapt omdat je zuurstof te kort hebt…


Dit heb ik zelf een tijdje gedacht. Ik zelf gaapte dus bij mijn zanglessen en mijn leerlingen gapen snel bij zanglessen die ze bij mij volgen. Maar theoretisch gezien zou dit niet moeten kunnen omdat we door de juiste ademhaling juist veel zuurstof tot ons nemen. En inderdaad, dit is een fabel. Gapen heeft niets te maken met zuurstof te kort. Gelukkig maar... (Quest, 2014).


2.     Met gapen gaat je hartslag omlaag…


Als dit waar zou zijn dan weet ik even niet precies wat mijn sporten en gapen met elkaar te maken hebben. Misschien dan toch ontspanning?
Dat even terzijde…Ook dit is een fabel. Je hartslag gaat tijdens het gapen 30% omhoog zelfs (Quest, 2014)!


3.     Je steekt elkaar aan met gapen….


Hoewel er bij mijn zang en sportlessen niemand anders gaapt, is gapen wel zeker aanstekelijk! Dit is een feit.
Je begint vrij zeker te gapen wanneer je iemand anders ziet gaten. Sterker zelfs; je neemt gapen ook vaak over wanneer iemand waarmee je belt aan de telefoon gaapt (Quest, 2014)!


4.     Hoe intelligenter je bent, hoe meer je gaapt…


Ik hoor je al denken; ‘Ik geloof dat ik veel gaap…Ik denk dat ik best slim ben…zal dit dan waar zijn?’. Ja hoor, dit is een feit! Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je vooral gaapt om je hersenen af te koelen. Simpelweg; hoe ‘meer’ hersenen je hebt (gebruikt zullen we maar zeggen), hoe meer je moet gapen om deze af te koelen’.  Wanneer je intensief gewerkt hebt en wilt ontspannen is het dan ook handig om gapen even te forceren, daarna gaat het vanzelf en vinden jouw hardwerkende hersenen heerlijke verkoeling (RTL Nieuws, 2021).


Is het dan ook zo dat je jezelf ontspannen kunt gapen?

5.     Door gapen kun je beter ontspannen?

 

Ja, gelukkig; DIT IS EEN FEIT!
Gapen gebeurt vaak in een overgangsfase van spanning naar ontspanning. Door gapen te forceren kun je deze overgang sneller maken. Door te geeuwen gaan dus inderdaad je hersenen beter functioneren (doordat deze afkoelen) maar haal je ook dieper adem waardoor je eerder in ontspanning terecht komt en je lijf sneller kan herstellen (Radar, 2019) (Puur yoga, 2021)!

Mijn conclusie; tijdens mijn zanglessen en sportlessen ben ik dus gewoon weg lekker ontspannen en happy! Helemaal niets mis mee. En ik houd m’n gaap(jes) niet in hoor in het openbaar. Wel doe ik even netjes mijn hand voor mijn mond. Vooral zodat mijn zusje niet iedere keer haar vinger mijn mond steekt tijdens een gaap. Ja...erg fijn inderdaad!

Laatst heb ik het zelf uitgetest; afschakelen na een drukke werkdag door te gapen bij een meditatie. En jongens, wat ben ik me toch snel tot rust gekomen! Ik doe dit nu zelf al een tijdje, regelmatig, en ik kan het je echt aanraden! Ja, gewoon gapen! That’s all. Een lekker meditatie muziekje opzetten en 10 minuten ongegeneerd gapen!

Van welke dingen ontspan jij heel erg?
En hoeveel feiten of fabels heb jij goed geraden?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met gapen! Laat vooral een berichtje achter!

Ennuhh…niet meteen gapen he nu?!Liefs,

Ons Niek

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0