unieke lesmethode(s)

Alles wat Nika doet, doet ze met haar eigen ontwikkelde methodes. Of het nu gaat om zangles, workshops of creatieve- muziektherapie. Nika's eigen visie is zo sterk dat ze altijd eigen methodes en stof heeft ontwikkeld en blijft ontwikkelen.

 

Dit loopt uiteen van haar eigen zangmethode NVS©, tot haar eigen ontwikkelde workshops Zingen Zonder Zorgen en Just Sing!, haar online cursus, tot bijvoorbeeld haar lessenreeks voor kleinere kinderen; Een Muzikale Start.

zangmethode nvs©

Misschien heb je op de pagina over Nika van Stiphout al verschillende informatie over Nika zelf gelezen. Nika's opvoeding, gebeurtenissen in haar leven en loopbaan maken dat Nika een sterke visie heeft ontwikkeld. Vanuit haar visie is de zangmethode NVS© tot stand gekomen. Hieronder vertellen we een deel van de visie en de zangmethode. Maar wil je daarnaast ook nog Nika's gehele verhaal weten? Klik dan op de download knop hieronder. Je krijgt dan een PDF met Nika's gehele verhaal, de gehele visie en een beknopte website versie van de zangmethode. Deze geeft een korte samenvatting van hoe de zangmethode werkt. Wil je nog meer informatie over de zangmethode? Kom dan een keer vrijblijvend langs voor een kennismaking of neem even contact op!

Download
Zangmethode NvS (versie site).pdf
Adobe Acrobat document 2.7 MB

nika's visie

We geven natuurlijk niet zomaar alles prijs van de NVS© methode. Maar hieronder vind je wel al een kleine teaser. Ben je nieuwsgierig naar de gehele methode? Kom dan een keer vrijblijvend langs voor een kennismaking of neem even contact op!

Achter iedere werkwijze ligt natuurlijk ook een denkwijze of visie. Zo heeft ook Nika een visie liggen achter de methode NvS©. Zo terugdenkende is haar visie al gevormd vanaf kinds af aan toen ze de opvoeding van haar ouders genoot.


Laten we voorop stellen dat iedere visie en daarmee ook zangmethode overeenkomsten zal hebben met andere zangmethodes maar ook op zijn eigen manier van andere zangmethodes zal verschillen. Welke zangmethode of manier van les geven bij jou past heeft onder anderen te maken met jouw eigen persoonlijkheid, jouw doelen, de persoonlijkheid van de docent en of jullie een klik hebben. De ervaringen en scholing van de docent en bijvoorbeeld of de werkwijze die de docent hanteert bij jou aansluit als persoon en bij je doelen. Jouw gevoel is het allerbelangrijkste, vaak nog belangrijker dan de scholing van de docent. Hier kom je snel genoeg achter door een proefles te volgen bij een docent of meerdere docenten zodat je je gevoel kan vergelijken.

 

Nika zelf kan uren praten over haar visie met betrekking tot haar werkwijze. Dus het was nog best wel een klus om deze op papier te krijgen. De visie is uiteindelijk uiteengezet aan de hand van de volgende 3 kernpunten:

 

1. IEDEREEN KAN LEREN ZINGEN

2. ZINGEN IS JEZELF LEREN KENNEN, LEREN JEZELF VOELEN EN LEREN NAAR JEZELF TE LUISTEREN

3. ZINGEN IS JE EIGEN PLAN MAKEN EN GEWOON DOEN

zangmethode nvs©

We geven natuurlijk niet zomaar alles prijs van de NVS© methode. Maar hieronder vind je wel al een kleine teaser. Ben je nieuwsgierig naar de gehele methode? Kom dan een keer vrijblijvend langs voor een kennismaking of neem even contact op!

De zangmethode NvS© is op een dergelijke manier ontwikkeld dat jij als leerling het als laagdrempelig ervaart, er zelf in geloofd of in gaat geloven dat ook jij kan leren zingen of beter kunt leren zingen en is ontwikkeld om alles hierbij in fases te benaderen.

NvS ©:

-        Laagdrempelig en voor iedereen

-        Jij bepaalt, jij kiest, jij leert, jij groeit.

-        Stap voor stap, alles in fases.

De zangmethode is onderverdeeld in 3 fases. Soms doorlopen we deze fases heel bewust in de lessen, maar 9 van de 10 keer dient deze methode als basis. Alle lessen worden namelijk op maat gemaakt en afgestemd op jou als uniek persoon. De methode dient dan vooral als visie en basis om jou verder te helpen. 

 

FASE 1;

EVEN ONTSPANNEN EN EVEN WARM WORDEN

 

EVEN HET STREEPJESSPEL SPELEN

 

 

FASE 2:

EVEN ADEMHALEN

EVEN ONTSPANNEN EN DE BALANS OPMAKEN

EVEN JE EIGEN STEM ONTDEKKEN EN GEBRUIKEN

EVEN KIJKEN WAT WE WILLEN ZINGEN

 

 

Klein stukje uit de methode;
Viel het je al op dat alles benaderd wordt met het woord ‘even’ ervoor? Hier is door Nika bewust voor gekozen. Leerlingen, en Nika, lopen vaak hard van stapel. Zijn al bezig met het volgende onderdeel uit enthousiasme terwijl we het eerste stukje of de basis nog niet hebben afgerond. Dit kan door enthousiasme erg motiverend zijn maar men kan ook gefrustreerd raken doordat ze iets nog niet kunnen. Iets waarvan ze denken dat ze het al zouden moeten kunnen (om welke reden dan ook) terwijl ze de andere stappen nog niet hebben doorlopen of nog niet afgerond hebben. Vandaar de insteek ‘even’ zus of ‘even’ zo. Zodat men de stappen blijft zien in plaats van een hele berg, zodat men zingen luchtig, laagdrempelig en in fases benaderd en zo het snelste en met het meeste plezier ontwikkeld.

 

FASE 3

EVEN KIJKEN WAT WE WILLEN ZINGEN

 

EVEN EEN PLAN MAKEN;

Klein stukje uit de methode;
Een van de meest belangrijke onderwerpen in de visie van Nika is het maken van plannen voor het zingen. Hiermee kan je alles bereiken wat je wilt bereiken. Naast dat de opwarming, ademhaling, ontspanning, het eigen stem gebruik en het liedje al bij het plan horen. Hoort natuurlijk ook de het focuspunt van de les bij het plan. 

Iedereen heeft voor het leren van zingen een ander startpunt. De een heeft moeite met de ademhaling en wil daar eerst naar kijken. De ander heeft moeite met timing, de ander heeft moeite met toon kunnen houden, de ander heeft moeite met het onthouden van de teksten, de ander heeft moeite met zelfvertrouwen. En ga zo nog maar even door. Het mooie is dat alles te leren of te trainen valt. Als je het maar benoemd en er samen een plan voor maakt. Stap voor stap, alles in fases. Jouw proces zal er nooit precies hetzelfde uitzien als die van iemand anders. Zo maak jij op jouw manier de beste stappen, de meeste stappen en groei je het meest effectief.

 

GEWOON EVEN DURVEN EN DOEN;

Klein stukje uit de methode;
De snelste en meest effectieve weg naar groei is gewoon even durven en gewoon even doen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Uiteraard. Maar het is wel zo.

Hoe sneller jij net even uit je comfortzone stapt en net wat voller uit begint te zingen. Hoe sneller Nika kan horen wat er allemaal wel of niet speelt, waar we mee aan de slag kunnen en hoe sneller jij je leerproces gaat starten.

Je kan geen fouten maken bij de zanglessen. Alles wat je probeert, alles wat je doet is goed. Samen kan het alleen nog maar beter en fijner worden! Ben niet bang om lekker vals te zingen, ben niet bang om dingen uit te proberen. Ik zal je zeggen, daar leer je het meeste van en is misschien wel de enige manier naar écht leren en écht eigen maken. Hier ben je bij Nika dan ook non-stop mee bezig in de les!